Το καινούριο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα βιβλίο που θίγει το προσφυγικό ζήτημα και το πώς το βιώνουν τα μικρά παιδιά! 
Zaxra-kai-nikolas-oi-istories-tous

Παρόλο που έχουμε διαβάσει πολλές ιστορίες για το προσφυγικό, το συγκεκριμένο βιβλίο με κέρδισε αμέσως επειδή διαφοροποιείται από όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι μια  κλασική χιλιοειπωμένη ιστορία αλλά μια πρωτότυπη ιστορία η οποία απευθύνεται στα μικρά παιδιά με τρυφερότητα και μέτρο για το συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα. Ενώ παράλληλα περνά και όμορφα μηνύματα όπως ελπίδα, αισιοδοξία, πίστη, αλληλεγγύη και σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.
Το βιβλίο διαθέτει ελάχιστο κείμενο αλλά πολύ ουσιαστικό!
Η Σοφία Πανίδου, το έχει ντύσει με λιτές φράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους για να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Όπως το “πότε θα φάμε; Πείνασα” ή “Φοβάμαι τα εμβόλια” ή “Έλα μπαμπά, θέλω να πάω σχολείο” κτλ.
Από την άλλη, η πολυβραβευμένη Ισπανίδα εικονογράφος Mariona Cabassa έχει επιμεληθεί τις εικόνες του βιβλίου, οι οποίες είναι πολύχρωμες και φωτεινές. Μέσα από τα έντονα χρώματα και τις ζωντανές παραστάσεις από την καθημερινότητα, έχει δημιουργήσει δυο παράλληλους κόσμους – που κατά τη γνώμη μου – ο αναγνώστης μπορεί να συνθέσει τα κομμάτια όλης της ιστορίας. Ίσως και να συμπληρώσει λεπτομέρειες και λόγια που δεν ειπώθηκαν. Θα το χαρακτήριζα ίσως και το βιβλίο χωρίς λόγια! Πραγματικά οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μιλούν απευθείας στην καρδιά. Αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της και πυροδοτούν συναισθήματα. Αρκεί να ανοίξεις το βιβλίο και να τις αφήσεις να σε οδηγήσουν…

Πρωταγωνιστές δύο μικρά παιδιά, η Ζαχρά και ο Νικόλας. 
Στις μισές σελίδες (από τα αριστερά του βιβλίου) παρουσιάζεται η ζωή της Ζαχρά εν καιρώ πολέμου ενώ στις άλλες μισές (από τα δεξιά) η ζωή του Νικόλα, που απολαμβάνει το αγαθό της ειρήνης. Το κάθε παιδί βιώνει τη δική του πραγματικότητα, αλλά οι φράσεις τους κοινές, όπως και συνήθειες τους, όμως ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές. 
Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος. Δυο παιδιά αντικριστά, δυο ζωές με λόγια κοινά, δυο δρόμοι παράλληλοι που θα τα οδηγήσουν κοντά!
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με έκπτωση από το eshop των εκδόσεων Παπαδόπουλος και αν θέλετε διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα εδώ.
Αξίζει να υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο στην παιδική σας βιβλιοθήκη! 
Μαρία

Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

1 Comment

  1. λατρεύω τα λακωνικά βιβλία που όμως λένε πολλά. δεν το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, οποτε σε ευχαριστω για την παρουσίαση

Write A Comment

Pin It