Το περασμένο Σάββατο, αλλάζοντας κανάλια στην τηλεόραση “έπεσα” πάνω στην εκπομπή του Alphatv “Πάμε Πακέτο” με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου. Συνήθως δεν την παρακολουθώ αλλά εκείνη τη μέρα είχε αφιέρωμα στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την εξαιρετική ιδέα αλληλεγγύης και προσφοράς, “Σε αναμονή”, όπου και στάθηκα να ακούσω κάποια πράγματα! Η αλήθεια είναι, ότι δεν είχε τύχει μέχρι προχθές να ακούσω κάτι γι’αυτό το όμορφο κίνημα “Σε αναμονή”! Και να σκεφτείς ότι έχει δημιουργηθεί από το 2015 (ντάξει, ντροπή μου) και έχει σελίδα και στα social media, Facebook ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ! Γι’αυτό λοιπόν, θέλησα να γράψω λίγα λόγια κι εγώ και να τα μοιραστώ μαζί σας, ώστε αν υπάρχουν κι άλλοι συνάνθρωποι μας που δεν γνωρίζουν για τη δράση “Σε αναμονή”, να την μάθουν και ενδεχομένως να μπορέσουν να συνεισφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους, όπως τόσοι άλλοι γύρω μας.

Ουσιαστικά, η δράση “Σε αναμονή” είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς που ενισχύει τη θετική πλευρά της ζωής και της ανθρωπιάς. Είναι μια πρωτοβουλία αγάπης που στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Όπως γνωρίζουμε, η αλληλεγγύη αποτελεί το σημαντικότερο όπλο σε όλες τις κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους φτώχειας, πολέμου ή σε δύσκολες περιόδους γενικότερα. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η σκέψη στο μυαλό του ηθοποιού Δημήτρη Πανέλη, προκειμένου να μη χάσουμε ως κοινωνία το ανθρώπινο στοιχείο μας! Με αφορμή δλδ ένα άρθρο που είχε διαβάσει για τους καφέδες «caffé sospeso» (σημαίνει: καφές σε αναμονή ή εκκρεμότητα) στη Νάπολη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά, ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό πείραμα με στόχο να διαπιστώσει τη δύναμη της προσφοράς των συμπολιτών του. Σύντομα όμως αποδείχτηκε ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και η πρωτοβουλία αυτή γιγαντώθηκε.

Το όλο εγχείρημα στην αρχή λειτούργησε με τον τίτλο «Καφές σε αναμονή», δείτε το βίντεο στο youtube ΕΔΩ.

Πολύ γρήγορα η δράση επεκτάθηκε και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη υπηρεσία! Φαστφουντάδικα, , βενζινάδικα, ιδιωτικές κλινικές, κρεοπωλεία, μανάβικα, φαρμακεία, βιβλιοπωλεία, καταστήματα ρούχων/παιχνιδιών είναι μερικές από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ πλέον προσφέρονται μέχρι και εθελοντικά μαθήματα σχολείου!

Σήμερα, χάρη στη γρήγορη κινητοποίηση των συνανθρώπων μας, των καταστημάτων αλλά και στη βοήθεια που προσέφερε το διαδίκτυο, συμμετέχουν στο πρόγραμμα πάνω από 1.200 επιχειρήσεις πανελλαδικά, έχοντας στο πλευρό του πάνω από 33 εθελοντικές ομάδες, με περισσότερα από μισό εκατομμύριο προϊόντα να έχουν δοθεί σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα “Σε αναμονή”;

Ο καταναλωτής αγοράζοντας ένα προϊόν ή υπηρεσία από συνεργαζόμενη με τη δράση επιχείρηση, μπορεί να αγοράσει ένα ακόμη, το οποίο έπειτα δίδεται σε έναν συνάνθρωπο του που το χρειάζεται αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν έχουν σε περίοπτη θέση μια ταμπέλα που αναγράφει τα προς διάθεση προϊόντα! Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος “σε αναμονή” που έχει εισπράξει και την δίνει σε όποιον του ζητήσει το προϊόν σε αναμονή. Τόσο απλό! Κάτι σαν κέρασμα δηλαδή σε έναν άλλο άνθρωπο!Ένα απλό κέρασμα μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά! Να πως επίσης, ότι κάποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν κι εκείνες από πλευράς τους, παρέχοντας μια έκπτωση. Π.χ. αν σουβλάκι κοστίζει €2,20 το προσφέρουν €1,70, ώστε να μπει “σε αναμονή”.

Αν θέλετε να μάθετε ποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα της περιοχής σας, αρκεί να μπείτε στη σελίδα στο FACEBOOK, όπου θα βρείτε τη λίστα “καρφιτσωμένη” πάνω πάνω στην αρχική σελίδα. Στην Αθήνα υπάρχουν σε πολλές περιοχές όπως Ηλιούπολη, Ψυρρή, Ομόνοια, Νέο Φάληρο, Νέα Σμύρνη, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο και στην επαρχία αλλά και σε όλη την Ελλάδα! Αν διατηρείτε επιχείρηση και θέλετε να μπείτε στο πρόγραμμα “σε αναμονή” δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τη σελίδα στο facebook ή στο instagram και κάποιος από τους εθελοντές θα σας δώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

Επίσης, όποιος επιθυμεί, μπορεί πλέον να κατεβάσει ΔΩΡΕΑΝ στο κινητό του, την εφαρμογή “Σε αναμονή Go” για να βρίσκει εύκολα και γρήγορα τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ή για να προσθέσει ακόμα, μία επιχείρηση που δεν έχει περαστεί.

Νομίζω ότι μπορούμε ΟΛΟΙ μας να βοηθήσουμε! Μπορούμε να κάνουμε ΟΛΟΙ παράδοση τη δράση “σε αναμονή” σε ΟΛΕΣ τις γειτονιές της Ελλάδας μας! Ας σταθούμε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη!

Τώρα που ξέρω, δεν σκοπεύω να μείνω με τα χέρια σταυρωμένα. Θα παρουσιάσω την ιδέα στα καταστήματα της γειτονιάς μου και θα τους ενθαρρύνω να συμμετέχουν. Νομίζω δεν αρκούν τα καταστήματα του Π. Φαλήρου που συμμετέχουν ήδη, χρειάζονται περισσότερα…

Περισσότερες πληροφορίες γι’αυτό τη δράση αγάπης και προσφοράς θα βρείτε στο FACEBOOK!

Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It