Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και ήδη βαδίζουμε προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω για σας αλλά τα αγόρια μου φέτος προσαρμόστηκαν αρκετά γρήγορα στη ρουτίνα της καθημερινότητας και πραγματικά είναι κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα! Ξυπνούν άνετα το πρωί και ετοιμάζονται γρήγορα για το σχολείο,  ενώ ο μεγάλος μου – που είναι τριτάκι – είναι λιγότερο αντιδραστικός με το διάβασμα στο σπίτι! Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι θετικά και πως δεν θα βαρεθούν στην πορεία😏😏
Εκεί που λίγο μου τα “χαλάνε” είναι στους κανόνες προσωπικής υγιεινής αλλά και συμπεριφοράς γενικότερα μέσα στο σπίτι. Καλά τώρα. Θα μου πεις, ποιο παιδάκι ακολουθεί κατά γράμμα του κανόνες που ορίζει η κάθε οικογένεια, χωρίς αντιδράσεις και πείσματα;  Γι’αυτό κι εγώ σκέφτηκα να τους βοηθήσω να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι  και συνεργάσιμοι με τη βοήθεια ενός πίνακα με εβδομαδιαίους στόχους. Κι εκεί που έψαχνα να βρω τον τρόπο, έπεσα πάνω στην ανάρτηση της φίλης Ελπίδας aka Two Boys and Hope και ανακάλυψα το τέλειο και πιο ευχάριστο βοήθημα! Πρόκειται για τον πίνακα επιβράβευσης της εταιρίας Tooky Toy Ξύλινα Παιχνίδια που έσπευσα να αγοράσω από το αγαπημένο μας παιχνιδοπωλείο το Σπιτάκι

pinakas-epivravefsis-paidiou
Είναι μαγνητικός και περιλαμβάνει 10 μαγνήτες με δραστηριότητες, 2 κενούς για να γράψεις τις δικές σου , 1 μαρκαδόρος, 35 κίτρινα αστεράκια μαγνητάκια (με χαρούμενη φάτσα) και 15 μπλε (με λυπημένη). 
Ο πίνακας επιβράβευσης είναι ένα σημαντικό μέσο εκμάθησης των κανόνων και της καλής συμπεριφοράς για κάθε οικογένεια. Ενθαρρύνει και δίνει κίνητρο στο παιδί να είναι υπεύθυνο και να συμπεριφέρεται σωστά. Δημιουργεί θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιού, βελτιώνει την επικοινωνία, προωθεί την συνέπεια και την οργάνωση και τέλος αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης των συμπεριφορών του παιδιού που χρειάζονται βελτίωση.
Εγώ διάλεξα 8 δραστηριότητες της δικής μας καθημερινής ρουτίνας, οι οποίες όμως θα εναλλάσσονται στην πορεία. Οι συγκεκριμένοι αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες οικογένειες με παιδάκια στις πρώτες τάξης του δημοτικού, όπως έπλυνα τα δόντια μου, έφαγα το πρωινό μου, διάβασα τα μαθήματά μου, δε μίλησα άσχημα, καθάρισα το δωμάτιό μου κτλ.
pinakas-epivravefsis-paidiou

Κάθε φορά που ο Γιώργος επιτυγχάνει το στόχο του βάζει μόνος του ένα κίτρινο αστεράκι με χαρούμενη φατσούλα, αν πάλι δεν ολοκληρώσει το στόχο του, βάζει μπλε. 

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, γίνεται η καταμέτρηση των αστεριών. Αν ο συνολικός αριθμός των κίτρινων αστεριών, φθάσει τον στόχο που έχουμε θέσει από πριν, τότε μια έκπληξη θα τον περιμένει π.χ. μια οικογενειακή έξοδο, να φάει μια αγαπημένη λιχουδιά, να δει μια καινούρια ταινία στο σινεμά κτλ.
Προσοχή όμως! Η επιβράβευση δεν πρέπει να είναι απαραίτητα υλική, δεν τάζουμε δωράκια! Δεν θέλουμε με τίποτα το παιδί μας να μπερδέψει την επιβράβευση με τη δωροδοκία!!! Πρέπει να εξηγήσουμε με σαφήνεια τη λειτουργία και τον σκοπό του πίνακα επιβράβευσης στο παιδί μας, ώστε να του γίνει κατανοητό!!!
Ας μην ξεχνάμε ότι και η ηθική ικανοποίηση ότι το παιδί μας πέτυχε τους στόχους του, είναι από μόνη της είδος επιβράβευσης. Καλό θα είναι βέβαια, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να ενθαρρύνουμε λεκτικά το παιδί μας με φράσεις “μπράβο, τα πας περίφημα”, “συνέχισε έτσι”, “είμαι περήφανη”, ώστε να του δίνουμε κίνητρο να συνεχίζει. 
Εμείς τοποθετήσαμε τον πίνακα επιβράβευσης σε εμφανές σημείο, ώστε ο Γιώργος να τον βλέπει καθημερινά με το που ξυπνάει και να του θυμίζει τους στόχους της ημέρας. Να βλέπει την πρόοδο που έχει κάνει και πόσο έχει ακόμα για τη γραμμή τερματισμού. 
Μέχρι τώρα, τα πάει περίφημα. Πριν φύγει για το σχολείο, τσεκάρει από μόνος του τις πρώτες δραστηριότητες (έφαγα το πρωινό μου, έπλυνα τα δόντια μου) και αφήνει τις υπόλοιπες για το απόγευμα.Παρατηρώ ότι μέχρι στιγμής – αν και τον έχουμε ξεκινήσει από τη Δευτέρα – έχει θετικότατη επιρροή πάνω του! Για να δούμε, θα πετύχουμε τον εβδομαδιαίο συνολικό στόχο; 😉

o-dikos-mas-pinakas-epivravefsis
o-dikos-mas-pinakas-epivravefsis
Καλή μας επιτυχία 🤞🤞
Αν σου άρεσε ο πίνακας επιβράβευσης, μπορείς να τον βρεις από την εταιρία Tooky Toy Ξύλινα παιχνίδια ή σε καταστήματα παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία.
Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It