Τον καιρό που η Γη ήταν ακόμη καινούρια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες, τις έκαναν οι ήρωες. Κι ανάμεσά τους πρώτος και καλύτερος ο Ηρακλής! Πρώτος κυνηγός του κόσμου και αυτός που εκτέλεσε  τους 12 άθλους που του επέβαλε ο Ευρυσθέας – ο βασιλιάς του Άργους – όταν ήταν στη δούλεψή του! Ένας από αυτούς – και συγκεκριμένα ο 4ος άθλος -ήταν να πιάσει τον κάπρο που τριγύριζε στις πλαγιές του Ερύμανθου και ρήμαζε τα πάντα γύρω του, σκορπώντας τρόμο και πανικό στους ανθρώπους, στα υπόλοιπα ζώα αλλά και στους Κενταύρους.

o-kapros-tou-erymanthou-metaixmio-books

Ο Ευρυσθέας λοιπόν, ανέθεσε στον Ηρακλή να πιάσει τον κάπρο και να τον φέρει ζωντανό στο Άργος, βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε να τον πιάσει.

o-kapros-tou-erymanthou

Ο ήρωας όμως, προτού βγει για κυνήγι, πέρασε από τον φίλο του Κένταυρο ονόματι Φόλο για να πάρει πληροφορίες για το άγριο ζώο.

o-kapros-tou-erymanthou


Έπρεπε να έχει επιδεξιότητα, ώστε να μην το σκοτώσει, γιατί ο άθλος του δεν θα εκτελείτο, αλλά ούτε και να το πλησιάσει από μπροστά γιατί θα τον ξέσκιζε με τα άγρια δόντια του.

o-kapros-tou-erymanthou

Η λύση ήταν να το προσεγγίσει κρυφά από τα πλάγια και να το δέσει. Έτσι κι έκανε. Τον πήρε στο κυνήγι, ώσπου κάποια στιγμή τον στρίμωξε και τον έδεσε με αλυσίδες.Έτσι ο Ηρακλής, παρά τις προσδοκίες του Ευρυσθέα, πέτυχε με το τέχνασμα του να πιάσει τον κάπρο, όπου και πήρε στους ώμους του για να τον μεταφέρει στον Ευρυσθέα. Όταν αντίκρισε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή φορτωμένο με το κάπρο κρύφτηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι από το φόβο του…

O-kapro-tou-erymanthou

Ο μεγάλος μου γιος, είχε εκδηλώσει την αγάπη του για τη μυθολογία από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι, προνηπιάκι ακόμα, τρελαινόταν να του διαβάζω τους άθλους του Ηρακλή. Όλα εκείνα τα κατορθώματα του ήρωα, του προκαλούσαν δέος και θαυμασμό! Όπως καταλαβαίνεις είναι ο αγαπημένος του ήρωας. Φέτος στη δευτέρα δημοτικού έχουν αναλύσει μερικούς από τους άθλους του Ηρακλή και μάλιστα αναπαράγουν τα κείμενα που τους δίνει η δασκάλα τους, με δικά τους λογάκια, γράφοντας μικρές εκθέσεις. Ένας πολύ έξυπνος τρόπος, να εξασκηθούν στην έκθεση μέσα από τις ιστορίες της μυθολογίας, που είναι πραγματικά πολύ αγαπητή στα μικρά παιδιά. 

O-kapros-tou-erymanthou-homework
Η εργασία του Γ. για τον άθλο

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με τη σειρά “Μυθολογικά Παραμύθια” επιχειρείται μια καινούρια “ανάγνωση” των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά συναρπαστικές αφηγήσεις μέσα από τις οποίες ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμα σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου. (οπισθόφυλλο)

Και θα σκεφτείς τώρα, μα καλά τι το διαφορετικό θα διαβάσω σ’αυτό το βιβλίο που να μην το έχω ξαναδιαβάσει; Κι όμως! Δεν είναι τι θα διαβάσεις. Την ιστορία τη γνωρίζεις ήδη. Το θέμα είναι πώς είναι γραμμένη. Πώς την αφηγείται η συγγραφέας. Γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σ’αυτή τη σειρά. Και μέσα θα διαβάσεις για άγνωστες πτυχές της (κάθε) ιστορίας που ενώ σε άλλα βιβλία περνούν απαρατήρητες εδώ τονίζονται. Πρόκειται για στοιχεία που κάνουν τη διαφορά όπου μαζί με την εκπληκτική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, ικανοποιούν κατά πολύ τις προσδοκίες του αναγνώστη και γοητεύουν τη φαντασία του!

Για παράδειγμα, στην εν λόγω ιστορία θα διαβάσεις και για την περιπέτεια που είχε ο Ηρακλής με τους Κενταύρους, κατά την επίσκεψή του στο Φόλο, πριν ξεκινήσει το κυνήγι του κάπρου. Προσωπικά δεν τη γνώριζα καθόλου και με ξάφνιασε ευχάριστα!

Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί το παιδί αφού διαβάσει την ιστορία!

Πρόκειται για μια σειρά που θα ικανοποιήσει σίγουρα κάθε μικρό και μεγάλο αναγνώστη που αγαπά τη Μυθολογία. Σου την προτείνω ανεπιφύλαχτα!


Η σειρά “Μυθολογικά Παραμύθια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να διαλέξεις όποια ιστορία σου αρέσει, από την μεγάλη γκάμα και μάλιστα με έκπτωση, από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα εδώ

Κάτι ακόμη που ίσως δε γνώριζες είναι ότι από την ίδια σειρά “Μυθολογικά παραμύθια” έχουν μεταφραστεί 16 βιβλία και στην αγγλική γλώσσα. Πάρε μια γεύση μπαίνοντας εδώ 

Ξεφύλλισε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου “Ο κάπρος του Ερύμανθου” πατώντας εδώ
Πληροφορίες βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Σελίδες: 40
Ημερομηνία έκδοσης: 09/04/2018
Εξώφυλλο: Μαλακό

Με αγάπη,
Μαρία

Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It