Το βιβλίο της Αννέτας Μαρκογιαννάκη “Η Κουκουβάγια Η Τετραγωνομάτα” είναι μία υπέροχη ιστορία γραμμένη με ευαισθησία και χιούμορ και πραγματεύεται ένα σοβαρό θέμα της εποχής που ζούμε. Τον εθισμό των παιδιών στα ηλεκτρονικά μέσα (τάμπλετ, κινητά κτλ). 

h-koykoyvagia-h-tetragonomata-ellhnoekdotikh-book-review
Όπως όλοι γνωρίζουμε η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων όσο και στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών. 
Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς, μικρά παιδάκια να έχουν ως μόνη ενασχόλησή τους τα τάμπλετ ή τα κινητά των γονιών τους είτε για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε για να μείνουν φρόνιμα λίγες ώρες, είτε ακόμα και να να φάνε το φαγητό τους. Δεν κατηγορώ κανέναν, άλλωστε πώς θα μπορούσα, τη στιγμή που έχω πέσει κι εγώ πολλές φορές σ’αυτή την παγίδα! Και τα δικά μου παιδιά έχουν περάσει από αυτή τη φάση του εθισμού. Συμβαίνει κυρίως σε περιόδους διακοπών, όταν δεν έχουν σχολείο ή κύριες δραστηριότητες ή όταν βαριούνται τα παιχνίδια τους. Πλέον το έχουμε περιορίσει πάρα πολύ κι όταν συμβαίνει είναι πάντα με μέτρο και επιτήρηση!
Όταν λοιπόν πήρα το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια μου και το διάβασα (πάντα τα διαβάζω πρώτη ώστε να φιλτράρω το περιεχόμενό τους), χάρηκα πάρα πολύ με το θέμα της ιστορίας του και σκέφτηκα πώς διαβάζοντάς το στα αγόρια μου, θα καταλάβουν πιο εύκολα και με πιο διασκεδαστικό τρόπο το “γιατί” οι γονείς τους δεν τους επιτρέπουν να παίζουν με τις ώρες στο τάμπλετ! χεχε
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Είναι καλοκαίρι, τα σχολεία έχουν κλείσει κι ο μικρός Τάκης βαριέται πολύ. Η μεγαλύτερη αδελφή του δεν ασχολείται μαζί του ενώ η μαμά του δουλεύει πολλές ώρες σ’ένα σούπερ-μάρκετ και ο μπαμπάς του εργάζεται σ’ ένα ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης για να μπορέσει να τους προσφέρει κάτι καλύτερο. Ο Τάκης μένει πολλές ώρες μόνος του και μόνη του παρηγοριά είναι το τάμπλετ. Ένα βράδυ, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από την Βάγια την κουκουβάγια, η οποία ανίδεη από την τεχνολογία αρχίζει τις ερωτήσεις και σιγά σιγά, εθίζεται κι αυτή στο τάμπλετ. Ένα βράδυ όμως έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Η συσκευή του τάμπλετ χαλάει κι η Βάγια η κουκουβάγια παθαίνει στερητικό σύνδρομο! Ο Τάκης ανησυχεί πολύ για την φίλη του και αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του στη δική της θέση και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν μέχρι τώρα.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και οι αστείοι, ενθαρρυντικοί διάλογοι ζωντανεύουν την ιστορία του. Η Αννέτα Μαρκογιαννάκη χρησιμοποιεί απλό και κατανοητό τρόπο γραφής ο οποίος βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου και να δουν με τα μάτια της καρδιάς τους. Με τη βοήθεια της μικρής ηρωίδας Βάγιας, αντιλαμβάνονται ότι τα ουσιώδη πράγματα βρίσκονται στα απλά καθημερινά πράγματα, στις ανθρώπινες σχέσεις, κοντά στη φύση, στην οικογένεια και στους φίλους και μακριά από την αποξένωση και την μοναξιά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Παράλληλα περνιέται το μήνυμα ότι το διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο. Είναι χρήσιμο, σαν μια μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και βοηθάει στις εργασίες του σχολείου. Οι εικόνες της Μαρίας Μανουρά είναι απλά υπέροχες με πλούσια χρώματα και ταιριάζουν τέλεια με το κείμενο. 
Προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο και μπορώ να σου πω ότι δάκρυσα σε κάποια σημεία της ιστορίας. Ο μεγάλος μου γιος, ενώ στην αρχή κρατούσε αμυντική στάση, τελικά μου είπε ότι ήταν τέλειο και σχεδόν κάθε βράδυ επιλέγει την ιστορία με τον Τάκη και τη Βάγια την κουκουβάγια ανάμεσα στα βιβλία που θα διαβάσουμε παρέα πριν κοιμηθεί.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και μπορείς να το αγοράσεις απευθείας από το online κατάστημά τους ή να το αναζητήσεις σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It