Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα από τους μεγάλους. Μέσα από το “Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν”, ένα μικρό παιδί μας ανοίγει την ψυχή του και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα. Με λόγια τρυφερά τους απευθύνει ερωτήσεις ζητώντας απαντήσεις σε όσα δυσκολεύεται να καταλάβει.
gramma-ston-mpampa-kai-th-mama-poy-malwnoyn-book-review-ellhnoekdotikh
Το καινούριο βιβλίο του Γιώργου Μπουμπούση, είναι ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε εμείς οι γονείς για να μπορέσουμε να μπούμε στην ψυχολογία των παιδιών και να συναισθανθούμε τι βιώνουν τις φορές εκείνες που τυχαίνει να έρθουμε σε σύγκρουση με τον σύντροφό μας και να μαλώσουμε μπροστά τους. Σίγουρα θα μας ταρακουνήσει πολύ! 
Όλοι μας έχουμε έρθει (έστω κι μια φορά) σ’αυτή τη δύσκολη θέση και έχουμε δει στα μάτια των παιδιών την ανησυχία και τη λύπη, το φόβο και την ενοχή. 
Ως γνωστόν, τα παιδιά δίνουν εξαιρετική σημασία στα συναισθήματα των γονιών τους και τις περισσότερες φορές επηρεάζονται αρνητικά, ειδικά όταν το πρόβλημα εμμένει και επικρατεί ένα αρνητικό κλίμα μέσα στο σπίτι τους. Μπορούν και διαβάσουν τα μάτια τους όπως και τη στάση του σώματός τους, μετά από έναν καυγά.  
“Ξέρω ότι δεν είστε καλά οι δυο σας, γιατί με μάθατε να κοιτάζω τα μάτια των ανθρώπων… πόσα πολλά βλέπω μέσα τους” (απόσπασμα από το βιβλίο)
“Μαμά και μπαμπά, μπαμπά και μαμά, θέλω να μου εξηγήσετε τι συμβαίνει μεταξύ σας… μήπως δεν αγαπιέστε πια;” (απόσπασμα από το βιβλίο)
Από την άλλη όμως, μία συζυγική διένεξη – όταν φυσικά δεν φθάνει σε ακραίες καταστάσεις – είναι απόλυτα φυσιολογική ειδικά στις μέρες μας, που ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς και η καθημερινότητά μας περιστοιχίζεται από άγχος, στρες, πολλές έγνοιες και προβλήματα, θα μπορούσε με το σωστό χειρισμό και με απόλυτη ψυχραιμία, να δώσει κάποια θετικά μηνύματα στα παιδιά. Πώς? Δίνοντας τους να καταλάβουν, ότι και τα αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν στη ζωή μας. Ότι είναι απόλυτα υγιές για ένα ζευγάρι να μαλώνει μερικές φορές αλλά στη συνέχεια να μπορεί να λύνει τις διαφορές του με συζήτηση, κατανόηση και επεξήγηση των αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφορών. Ότι μια συγγνώμη και μια αγκαλιά, προς τον σύντροφό μας μετά τον καυγά, είναι κάτι αναγκαίο και βοηθά ώστε να επέλθει η ανακούφιση και η συγχώρεση. Έτσι το παιδί αποκτά ένα υγιές πρότυπο επίλυσης συγκρούσεων. Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, αν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και δεχόμαστε να συζητήσουμε γι’αυτά… 
“Αληθεια λέω, αν μοιραστούμε συναισθήματα μαζί, ίσως νιώσουμε πολύ καλύτερα όλοι.. μπορεί να πάψουν οι φωνές, οι τσακωμοί και να ‘ρθουν πίσω οι όμορφες στιγμές μας: Χριστούγεννα, γενέθλια, Κυριακές, ξέγνοιαστα καλοκαίρια! Αλήθεια λέω…” (απόσπασμα του βιβλίου)
Αξίζει να σημειώσω δε, ότι η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη σ’ αυτό το βιβλίο, “κλέβει” μεμιάς τις εντυπώσεις του αναγνώστη από την πρώτη στιγμή.  Οι εικόνες σου μιλούν απευθείας στην καρδιά…


Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It