Κυριακή πρωί βρεθήκαμε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για να παρακολουθήσουμε ένα σπουδαίο έργο, ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια. Το έργο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη σε απόδοση και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου παίζεται εδώ και λίγο καιρό, στον υπέροχο και σύγχρονο χώρο του “Θέατρον” στον Ελληνικό Κόσμο και πρόκειται για άλλη μία προσεγμένη παιδική παράσταση, μετά την μεγάλη επιτυχία που απέσπασε ο «Μέγας Αλέξανδρος».

Στην πραγματικότητα η παράσταση «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή έργα του αρχαίου σατιρικού ποιητή: «Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος», «Όρνιθες», τα οποία θίγουν καίρια ζητήματα και τόσο σύγχρονα όπως την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, τον ρόλο των συκοφαντών και των κολάκων στους κυβερνώντες, τον πόλεμο και την αγωνιώδη αναζήτηση των ανθρώπων για την ειρήνη και τέλος τον καταλυτικό ρόλο της κάθε μορφής εξουσίας στη διαμόρφωση των κοινωνιών και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων, με τη συνήθη «αριστοφανική προσέγγιση» της διακωμώδησης των κακώς κειμένων. 

Το διαχρονικό αυτό έργο έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 12 χώρες ενώ ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 1978 με την παιδική σκηνή του «Θεάτρου Έρευνας». Έκτοτε συνεχίζει να μαγνητίζει το κοινό και να κατακτά τις καρδιές μικρών και μεγάλων.  Βασικά του χαρακτηριστικά είναι οι έξυπνοι διάλογοι, η απλότητα και το έντονο χιούμορ. Επίσης να πω ότι τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν υπέροχα – ειδικά στο τελευταίο μέρος με τις «Όρνιθες» ήταν φαντασμαγορικά –  οι χορογραφίες και η μουσική ενορχήστρωση 

Λίγα λόγια για την παράσταση
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα έργα «Η Ειρήνη» και οι «Αχαρνείς», τα οποία μιλούν για την «ειρήνη» και τον «πόλεμο», θέματα επίκαιρα και καθοριστικά για τον κόσμο μας. Στην «Ειρήνη» ο καλοκάγαθος «Τρυγαίος»  προσπαθεί να απελευθερώσει την Ειρήνη η οποία είναι φυλακισμένη σε μία σπηλιά από τον Πόλεμο. Στους «Αχαρνείς» ο «Δικαιόπολις» άνθρωπος ταγμένος υπέρ της ειρήνης μάχεται ενάντια στον πολεμοχαρή στρατηγό ονόματι «Λάμαχος«. Στο δεύτερο μέρος, μετά το διάλειμμα παρουσιάζεται «Ο Πλούτος», όπου ο Αριστοφάνης παραδίδει μαθήματα πολιτικής οικονομίας, καθώς ο ομώνυμος ήρωας είναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, με αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους κακούς. Όμως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος, κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν. Τέλος παρουσιάζονται οι «Όρνιθες» όπου δύο Αθηναίοι πολίτες , ο «Ευελπίδης»  και ο «Πεισθέταιρος», απογοητευμένοι από τη ζωή τους στην πόλη, αναζητούν ένα καλύτερο και πιο ήρεμο τόπο για να ζήσουν. Επιλέγουν τη χώρα των πουλιών, όπου εκεί θα ιδρύσουν την ιδανική πολιτεία, την οποία ονομάζουν «Ουρανούπολη». Με τη βοήθεια των πουλιών φτιάχνουν μια φανταστική πολιτεία δίκαιη, ελεύθερη, όμορφη, όπου όλοι μπορούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο.

Όλα αυτά που πραγματεύεται η παράσταση παρουσιάζονται με εύστοχο, λιτό και κωμικό τρόπο, ώστε να γίνονται κατανοητά από τους μικρούς θεατρόφιλους όλων των ηλικιών. Ένα ακόμα στοιχείο της παράστασης που μου άρεσε ήταν η έντονη διαδραστικότητα με το κοινό. Οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της παράστασης περνούσαν ανάμεσα μας, συζητούσαν με τα παιδιά με παιχνιδιάρικο τρόπο, απηύθυναν ερωτήσεις και μας έκαναν όλους συμμέτοχους. Κάποια στιγμή μάλιστα ζητήθηκε από τα παιδιά να ανέβουν στη σκηνή για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της «Ειρήνης». 

Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στην παράσταση. Ήταν μια παράσταση με διδακτικό χαρακτήρα που μας αφύπνισε, μας συγκίνησε και μας έκανε να γελάσουμε αβίαστα! Μέσα από τη μαγεία που προσφέρει γενικά το θέατρο, χθες είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε απλά μαθήματα ηθικής και δημοκρατίας. Τέλος, αξίζει να πω ότι εντυπωσιάστηκα με τις μεταμφιέσεις των ηθοποιών και τις εναλλαγές ρόλων αλλά και με πλούσια σκηνικά και τα φαντασμαγορικά κοστούμια (ειδικά στο τελευταίο μέρος με τις «Όρνιθες»). Τα νέα τραγούδια και οι χορογραφίες πλαισιώνουν άψογα την παράσταση!!! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Σας συνιστώ να τη δείτε ανεπιφύλαχτα!  

Ο Δημήτρης Ποταμίτης υπήρξε σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και ποιητής. Το 1972 δημιούργησε το «Θέατρο Έρευνας», πρωτοπόρο στην αναζήτηση νέων έργων, νέων τρόπων έκφρασης και νέων δημιουργών. Πρωτοπόρος επίσης, μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου στο θέατρο για παιδιά, όπου έγραψε και σκηνοθέτησε μέχρι το 2003 πολλά έργα που έθιγαν σύγχρονα προβλήματα. Υπήρξε μέντορας της Νανάς Νικολάου στο θέατρο για παιδιά, το οποίο υπηρετεί και η ίδια από το 1981. Άλλα έργα του: «Το λουρί του Σωκράτη», «Ένα δέντρο που το λένε Νικόλα», τα οποία αναφέρονται στο οικολογικό πρόβλημα και σε άλλα σύγχρονα ζητήματα. Επίσης, «Τα ανάποδα παραμύθια», όπου δίνει διαφορετικές εκδοχές σε γνωστές ιστορίες.
«Θα πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους στα παιδιά, με το χαμόγελο του παλιάτσου και όχι με τη μάσκα της τραγωδίας για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όταν μπουν στη ζωή». 


Η Νανά Νικολάου ασχολείται με το παιδικό θέατρο από το 1981, όταν ίδρυσε μαζί και με άλλους νέους συναδέλφους την ομάδα «Θίασος ‘81». Υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες του Ποταμίτη, είτε ως ηθοποιός, είτε ως βοηθός σκηνοθέτη. Όπως αναφέρει η ίδια: «Τριάντα επτά χρόνια μετά εξακολουθώ να πιστεύω πως το θέατρο για παιδιά -όταν γίνεται σωστά και σοβαρά- έχει μέγιστη χρησιμότητα, καθώς χαράζεις πάνω σε άγραφο χαρτί. Στις παραστάσεις έρχονται και πολύ μικρές ηλικίες παιδιών, κάποια ίσως για πρώτη φορά. Είναι μεγάλη ευθύνη, λοιπόν, να τα κάνεις να θέλουν να ξαναπάνε θέατρο. Πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα κερδίσεις και να τα γοητεύσεις. Άλλωστε, πιστεύω ότι το θέατρο είναι η μόνη τέχνη που περιέχει όλες τις τέχνες. Και γι’ αυτό στις παραστάσεις μου η μουσική, το τραγούδι και ο χορός παίζουν καθοριστικό ρόλο».


Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση κειμένου – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη
Video art: Αντώνης Δελαπόρτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου

Πρωταγωνιστούν: Μέμος Μπεγνής, Νίκος Ορφανός 
&
Γιάννης Στεφόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Τερζάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ίρις Πανταζάρα, Θοδωρής Ανθόπουλος, Δανάη Σδούγκου, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρήστος Ντόβας, Δήμητρα Βήττα
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κάθε Σάββατο στις 14:30 Κυριακή στις 11:30
Εορταστικό Πρόγραμμα 

 • ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 11:30
 • ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 1:30
 • ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 14:30
 • ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 11:30
 • ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 11:30
 • ΣΑΒΒΑΤΟ, 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 14:30
 • ΚΥΡΙΑΚΗ, 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 11:30
 • ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 14:30
 • ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 11:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 • Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)
 • Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους
 • Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση tickets.theatron254.gr
Στο ταμείο του «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.

Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ
Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων Ελληνικού Κόσμου: 

Τ. 212 254 0300, tameio@fhw.gr
Λίλιαν Πετροπούλου: 
2106143021, 6946123004, lilian.petrop@gmail.com


Παραγωγή 

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

 • Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια),
 • Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
 • Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑMEΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑMEΑ.

Τ
Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It