Γεια και χαρά σας φίλοι μου! Καλό μήνα να έχουμε! Υποδέχομαι τον πρώτο μήνα της άνοιξης με 5 νέα βιβλία που διάβασα με τα παιδιά μου και θα ήθελα να σου προτείνω να διαβάσεις κι εσύ με τα δικά σου, τα οποία κυκλοφορούν από την Ελληνοεκδοτική.

“Η χελώνα κι ο λαγός αλλιώς…”

Ο μύθος του Αισώπου “Η χελώνα κι ο λαγός” είναι ένα από τα παραμύθια που μας διάβαζαν οι γιαγιάδες μας όταν είμαστε παιδιά. Την ιστορία τους σίγουρα όλοι τη γνωρίζουμε καλά. Η νέα ιστορία όμως, της Βούλας Γιαγκαζόγλου Παπούδα είναι γραμμένη αλλιώς… πρόκειται για μια όμορφη ιστορία, πολύ διασκεδαστική που εστιάζει στην προσωπική μας ικανότητα να πετυχαίνουμε τους στόχους μας αλλά και στην αυτοβελτίωση μας! Η συγγραφέας με το απλό και κατανοητό κείμενό της τονίζει το εξής απλό: να μη μας αφορά πως θα ξεπεράσουμε τους άλλους αλλά κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε για να φθάσουμε ψηλά, να πετύχουμε τους στόχους μας, να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι, για τον εαυτό μας και μόνο! Και το πιο σημαντικό; Να μάθουμε να εκτιμάμε και να αγαπάμε αυτά που έχουμε! Η εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη, η οποία είναι ζωηρή και πολύχρωμη, κερδίζει τους μικρούς αναγνώστες αμέσως.

Με το βιβλίο παρέχεται η δυνατότητα επίσης, να ακούσουν τα παιδιά την αφήγηση του παραμυθιού και τα τραγούδια από tablet ή κινητό, σαρώνοντας τον ειδικό κωδικό (QR code). Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν έξυπνες ιδέες δραστηριοτήτων για επιπλέον παιχνίδι και συζήτηση με τον γονέα ή τον εκπαιδευτικό!

Περίληψη

Μια μικρή χελώνα συναντά έναν καλογυμνασμένο λαγό. Μαγεμένη από τις αθλητικές του ικανότητες, του ζητά να αγωνιστούν στο τρέξιμο και στα άλματα. Σαν βόμβα σκάει το αίτημα της στα αυτιά του λαγού αλλά και όλων των ζώων.
Μα καλά, τι νομίζει αυτή η χελώνα; Επειδή κάποτε γράφτηκε ένα παραμύθι, ότι δήθεν κέρδισε μια χελώνα έναν λαγό,
μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί; Αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια! Στην αληθινή ζωή,η χελώνα είναι χελώνα και ο λαγός είναι λαγός… Δεν γίνεται αλλιώς.

“Ας μιλήσουμε για Κουκουνάρες”

Το ολοκαίνουριο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή πραγματεύεται τη μοναδική σχέση δασκάλου – μαθητή ή αν θέλεις τη σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει – τη σχολική καθημερινότητα, τις δυσκολίες που υπάρχουν μεταξύ τους αλλά και την ορθή αντιμετώπισή τους, όταν υπάρχει καλή θέληση κι ενδιαφέρον!

Ο νέος δάσκαλος, έρχεται αντιμέτωπος με μια εφημερία και με εκατό παιδιά στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, την ίδια στιγμή που μια λαρυγγίτιδα τον ταλαιπωρεί και απαιτεί όσο το δυνατόν, αφωνία. Από την άλλη, τα παιδιά κάνουν σκανταλιές πετώντας το ένα στο άλλο κουκουνάρες… Κουκουναροπόλεμος έχει ξεσπάσει! Πανικός επικρατεί. Πού να πρωτοκοιτάξει; Σε ποιον να πρωτοκάνει παρατήρηση; Όταν χτυπάει το κουδούνι ανακουφίζεται κάπως… Τουλάχιστον τώρα θα έχει να “κουμαντάρει” μόνο τη δική του τάξη. Έρχεται η ώρα της παράδοσης. Το θέμα του μαθήματος είναι τα δέντρα. Μόνο που οι μαθητές του έχουν περισσότερο όρεξη για πείραγμα παρά για μάθημα. Δεν θέλουν ο δάσκαλός τους να αρχίσει πάλι τον βαρετό του μονόλογο! Με τον γνώριμο τρόπο διδασκαλίας που έχει επιλέξει… Θεωρία και μπλα, μπλα, μπλα… Είναι αποφασισμένοι να μην τον αφήσουν να συνεχίσει. Οι μαθητές έχουν επιλέξει το υλικό αυτής της διδακτικής ώρας… κουκουνάρες! Κουκουνάρες παντού! Κάποια στιγμή ο δάσκαλος χάνει την ψυχραιμία του και τους βγάζει όλους έξω… τα παιδιά έχουν πετύχει το σκοπό τους! Εκείνος μένει σκεφτικός να τους κοιτά απ’ το ανοιχτό παράθυρο. Ένας δυνατός άνεμος φυσά εκείνη τη στιγμή και τα κλαδιά του δέντρου σχεδόν τον αγγίζουν. Η μυρωδιά της φύσης κατακλύζει την άδεια αίθουσα και ο ήρεμος πια δάσκαλος φαίνεται να καταλαβαίνει. Για πρώτη φορά συνειδητοποιεί τι πρέπει να κάνει. Κλείνει την αίθουσα και κατευθύνεται έξω, κοντά στους μαθητές του! Κοντά στα δέντρα και στη φύση…

Ένα υπέροχο βιβλίο, εμπνευσμένο από τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα αφού κι ο ίδιος είναι δάσκαλος! Νομίζω πως ο Βασίλης Κουτσιαρής μ’αυτή την ιστορία απευθύνεται και σε όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους του, εκτός από τα παιδιά! Με έξυπνο, απλό και γλυκό τρόπο μιλάει για το πως πρέπει να γίνεται ιδανικά το μάθημα κι αυτός δεν είναι άλλος από τον δρόμος της διαδραστικότητας, της βιωματικής εκπαίδευσης. Της διδασκαλίας έξω από τα πλαίσια, χρησιμοποιώντας αγάπη, ευρηματικότητα και φαντασία, ώστε να μετατρέψουν τη γνώση σε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συνήθεια για τα παιδιά. Κι αναρωτιέμαι τώρα εγώ, ούσα μαμά δύο παιδιών στις πρώτες τάξεις του σχολείου, πόσοι τέτοιοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν εκεί έξω στα σχολεία; Κι αν μέχρι τώρα έχουμε σταθεί τυχεροί με τους δασκάλους μας, θα είναι πάντοτε έτσι; Η εικονογράφηση της κυρίας Θέντας Μιμηλάκη, απλά υπέροχη! Συμπληρώνει άρτια το κείμενο και λόγω της χρωματικής παλέτας που έχει χρησιμοποιήσει μεταφέρει τους αναγνώστες κοντά στη φύση!

Περίληψη

Η μέρα της εφημερίας για τον δάσκαλό μας έφτασε! Εκατό παιδιά στην αυλή. Τα μάτια του τα ’χει δεκατέσσερα. Δεν ησυχάζει λεπτό. Τον παρατηρώ από μακριά. Δεν προλαβαίνει να στρίψει στη γωνιά και μια κουκουνάρα έρχεται καταπάνω του. Αναγκάζεται να σκύψει, για να την αποφύγει.
– Τι σας έχω πει για τις κουκουνάρες; φωνάζει και πιάνει τον λαιμό του. «Λαρυγγίτιδα» του είχε πει ο γιατρός. Να μη μιλάει καθόλου για τρεις μέρες.
– Καλά κι εγώ με νοήματα θα κάνω παρατηρήσεις; μας παραπονιόταν μες στην τάξη.
Νέος δάσκαλος είναι. Δεύτερη χρονιά φέτος…

“Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ”

Άραγε υπάρχει κάποια μυστική συνταγή για να μη φοβάται κανείς το σκοτάδι; Μπορεί το μαγικό υγρό Τερατέξ – του παππού του Φώτη – να εξαφανίσει όλα τα τέρατα που κρύβονται εκεί μέσα; Αρκεί ένα μόνο φσσσστ και τέρατα τέλος; Ο παππούς Αντώνης, έχει μια σημαντική αποστολή να φέρει εις πέρας… την αποστολή τερατέξ! Ή αλλιώς πώς να βοηθήσει το μικρούλη του να ξεπεράσει τους φόβους του για το σκοτάδι.

Το “Αποστολή…ΤΕΡΑΤΕΞ”, της Σταυρούλας Παγώνα, είναι μία ιστορία η οποία μας μιλάει με τρυφερό τρόπο για τις πρώτες φοβίες που συναντάει κάθε παιδάκι στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Για παράδειγμα, ένα παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί την αχαλίνωτη φαντασία του που βλέπει κάθε τι περίεργο – άγνωστο για την ηλικία του και το μεταφράζει ευθύς με κάτι τρομερό και κατά συνέπεια τρομακτικό. Ο μικρός Φώτης, πρωταγωνιστής της ιστορίας έχει τον παππού του ως έναν υπερήρωα που έρχεται να τον σώσει με το μαγικό υγρό τερατέξ. Στην πραγματικότητα όμως, ο παππούς είναι αυτός που θα του διδάξει πώς να αντιμετωπίσει τις φοβίες του με δύο απλά όπλα: το θάρρος και τη γενναιότητα. Είναι αυτός που θα του διδάξει πώς να χρησιμοποιήσει την φαντασία του με θετικότητα ώστε να μάθει να εμπιστεύεται τα πάντα γύρω.

Η πολύχρωμη και ευφάνταστη εικονογράφηση της Γιάννας Λουλούδη ντύνει με ρεαλιστικό τρόπο την ιστορία της συγγραφέως.

Περίληψη

Ο Φώτης φοβάται το σκοτάδι…, γιατί κρύβει τα πιο τρομακτικά τέρατα που μπορείτε να φανταστείτε! Όμως ο αγαπημένος του παππούς έχει τη λύση. Το μαγικό υγρό ΤΕΡΑΤΕΞ που διώχνει όλα τα τέρατα μακριά. Ένα φσσσστ και τέρατα τέλος!Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό; 

Μια ιστορία για το θάρρος που έχουμε όλοι μέσα μας –το πιο αξιόπιστο «όπλο» μας– απέναντι σε κάθε φόβο!

“Τα ψηλά τακούνια της Μαρσέλας”

Άλλο ένα υπέροχο, βιβλίο που έχουμε λατρέψει, είναι αυτό του Γιώργου Μπουμπούση, με τίτλο “Τα ψηλά τακούνια της Μαρσέλας”. Μια έξυπνη ιστορία, πλούσια σε συναισθήματα με πρωταγωνιστές 4 από τα πιο αγαπητά ζώα των παιδιών: μια καμηλοπάρδαλη, έναν πίθηκο, ένα καγκουρό και μια ζέβρα!

Η Μαρσέλα είναι μια αξιαγάπητη καμηλοπάρδαλη με σκούρες καφετιές κηλίδες που ζει στη ζούγκλα. Ένα μεσημέρι όμως γυρνά από το σχολείο της πολύ θυμωμένη . Ο λόγος; Η νέα συμμαθήτρια, η Φρύνη, μια παχουλή ζέβρα με μακριές βλεφαρίδες. Η Μαρσέλα ανέλαβε να ξεναγήσει τη Φρύνη σε όλο το σχολείο. Θέλοντας να την κάνει να προσαρμοστεί εύκολα, τη σύστησε αμέσως και στην παρέα της. Όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που… ξεκίνησαν να παίζουν κρυφτό. Η Φρύνη μη μπορώντας να δεχτεί πως η Μαρσέλα ήταν πολύ καλή στο κρυφτό, αφού τους εντόπιζε όλους στη στιγμή (λόγω του ύψους της, βλέπεις…) κατηγόρησε τη Μαρσέλα ότι δεν ξέρει να παίζει σωστά και κάνει ζαβολιές. ΖΑΒΟΛΙΕΣ, μια λέξη που αντήχησε βαριά στα αυτιά της γλυκιάς καμηλοπάρδαλης. Και μετά ήρθαν κι άλλες βαριές λέξεις να πληγώσουν την ευαίσθητη και περήφανη καρδιά της. Μα πιο πολύ απ’ όλα την πλήγωσε ότι τα δύο φιλαράκια της, ο Πάρης ο πίθηκος και η Νταίζη το καγκουρό, δεν πήραν θέση σε όλο αυτό, δεν την υπερασπίστηκαν. Γιατί; Θα καταφέρει η Φρύνη να σπείρει τη διχόνοια στους άλλοτε αχώριστους φίλους; Και τι σχέση έχει με όλη αυτή την παρεξήγηση, ένα ζευγάρι κόκκινα ψηλά τακούνια ;

Περίληψη

Η Μαρσέλα, η ψηλή καμηλοπάρδαλη, ζει ευτυχισμένη με τους φίλους της στη ζούγκλα. Όλα φαίνονται να κυλούν ήσυχα στη ζωή της, μέχρι που στο σχολείο έρχεται η Φρύνη, η μεγαλόσωμη ζέβρα με τις μακριές βλεφαρίδες… Η Φρύνη δεν πολυσυμπαθεί τη Μαρσέλα, όταν ξαφνικά… ένα ζευγάρι παπούτσια με ψηλά, κόκκινα τακούνια κάνει την εμφάνισή του!!!

Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αξία της φιλίας, του σεβασμού και το νόημα της διαφορετικότητας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα να εξηγήσετε τα καθημερινά θέματα συμπεριφοράς ανάμεσα σε φίλους ή στο χώρο του σχολείου. Άλλη μια καλογραμμένη ιστορία με σπουδαία μηνύματα από τον Γιώργο Μπουμπούση που πλαισιώνεται τρυφερά από την όμορφη εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη.

“Εξερευνώντας το Ηλιακό μας Σύστημα”

Για το τέλος άφησα το βιβλίο του Διονύση Βαλεριάνου, “Εξερευνώντας το Ηλιακό μας Σύστημα”. Ένα συναρπαστικό βιβλίο για όσα παιδάκια λατρεύουν το διάστημα και την εξερεύνηση γύρω από αυτό!

Με την επαυξημένη πραγματικότητα δε, τα παιδιά θα ζήσουν την εκτόξευση του ΠΡΟΜΗΘΕΑ 1 και θα δουν τους πλανήτες και το Ηλιακό Σύστημα να «ζωντανεύουν» στην οθόνη ενός smartphone ή tablet. Ο μεγάλος μου γιος ενθουσιάστηκε, το ξεφυλλίζει μόνος του και ρουφάει όλες τις πληροφορίες σαν σφουγγάρι.

Η καινοτόμος αυτή μέθοδος που αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο του παιδικού βιβλίου, ενθουσιάζει τους μικρούς βιβλιοφάγους, επειδή με τη βοήθεια της τεχνολογίας το βιβλίο “ζωντανεύει” μπροστά στα μάτια τους με έναν μοναδικό τρόπο που αποθεώνει την ανάγνωση του!

Περίληψη

Ελάτε να γνωρίσουμε μια μικρή «γειτονιά» του απέραντου Διαστήματος  που μας περιβάλλει, το Ηλιακό μας Σύστημα! Με το διαστημόπλοιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1 ξεκινά η συναρπαστική περιπλάνησή μας στο Ηλιακό Σύστημα.Με σημείο εκκίνησης τον Γαλάζιο Πλανήτη, τη Γη μας, θα εξερευνήσουμε τους πλανήτες, τους αστεροειδείς, τους κομήτες και, φτάνοντας έως τις εσχατιές του, θα συναντήσουμε τον μεγαλύτερο αστεροειδή: τη Δήμητρα.  Το ταξίδι μας καταλήγει στον φωτοδότη Ήλιο, την πηγή ζωής τού πλανήτη μας.

Σ’αυτό το σημείο θέλω να πω ευχαριστώ στις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, για τα ποιοτικά βιβλία που μας προσφέρουν στην κατηγορία εικονογραφημένα! Τα παιδιά μας τα αγκαλιάζουν με περισσή αγάπη!

Όλα τα παραπάνω βιβλία είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία ή αν θες μπορείς να τα αγοράσεις με έκπτωση από το eshop της Ελληνοεκδοτικής ΕΔΩ


Author

Hello I'm Maria, the one behind the scenes, μαμά του 8 χρόνου Γιώργου & του 5,5 χρονών Αναστάση. Τα μικρά μου αντράκια, σύμφωνα με τον τίτλο του blog - Maria's Little Men!

Write A Comment

Pin It